Fact Check: Apariția lui Babasha la concertul Coldplay NU a fost o diversiune a politicienilor pentru a ascunde frauda electorală

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Apariția lui Babasha la concertul Coldplay NU a fost o diversiune a politicienilor pentru a ascunde frauda electorală Nu e motivul

Este adevărat că apariția controversată a artistului Babasha la concertul Coldplay din 12 iunie de pe Arena Națională a fost o diversiune orchestrată de premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis pentru a ascunde o presupusă fraudă electorală masivă la alegerile din 9 iunie 2024? Nu, nu este adevărat: Babasha a fost ales de către trupa Coldplay și managementul acesteia să urce pe scenă alături de muzicienii britanici pentru că, în perioada anterioară concertului, ocupa primul loc în playlistul de trending pe YouTube România.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 15 iunie 2024 cu descrierea "felicitari babasha !! sigur nu ai stout nimic. ai cantat frumos !". Vorbitorul din clip spune, arătând spre imagini cu Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis:

Bravo, Marcelică! Bravo și ție, dulapule! Ați fost de nota 10! Ați creat una dintre cele mai frumoase diversiuni posibile. Chiar nu m-am așteptat și la asta. Sunteți șmecheri, sunteți mafioți adevărați. Bravo vouă! Băi, cum ați mutat problema de la voi la alții. Când toată lumea era atentă pe voturi, că nu mai ieșea numărătoarea, ați scos-o voi pe asta cu diversiunea.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-19 at 12.17.14.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 19 iunie 2024, ora 09:19:26 UTC)

Cântărețul Babasha, în vârstă de 22 de ani, a urcat două nopți la rând pe scenă alături de trupa Coldplay la concertele acesteia de la București. În prima seară, pe 12 iunie, apariția lui a fost o surpriză. Chris Martin, liderul formației, a spus atunci: „sper să depășim unele bariere în această seară" (link de arhivă aici), iar când Babasha a urcat pe scenă, a fost afișat mesajul „If you want love, be love. If you want peace, be peace" (trad. "Dacă vreți iubire, fiți iubire. Dacă vreți pace, fiți pace"). Cei doi au cântat împreună o reinterpretare a unei manele, moment în care din public au izbucnit huiduieli puternice (arhivat aici), iar zilele următoare subiectul a fost comentat în presă și în social media (link-uri de arhivă aici și aici).

Persoane publice și experți, precum sociologul Gelu Duminică, au criticat reacția publicului și au dezbătut problema rasismului în România față de etnia romă - Babasha fiind pe jumătate rom -, însă niciun lider politic român nu și-a exprimat public vreo reacție la acest scandal. (link de arhivă aicii)

Screenshot 2024-06-19 at 14.08.49.png

(Sursa: captură de ecran Facebook, făcută miercuri, 19 iunie, ora 14:00)

Decizia includerii sale în concert a venit, potrivit lui Babasha, de la membrii Coldplay, ai cărui manageri au contactat echipa sa cu puțin timp înainte de spectacolele de la București. Formația obișnuiește să invite pe scenă artiști originari din țările în care ajunge turneul Music of the Spheres (arhivat aici).

Pentru cine nu știe, cei de la Coldplay au vrut să facă un moment cu un artist român pentru concertele de pe 12 și pe 13 (iunie). Ei s-au uitat în topurile muzicale și m-au văzut pe mine, - a explicat artistul român.

Artiștii s-au întâlnit în prealabil pentru a discuta detaliile show-ului, pentru a alege o melodie pe care să o cânte împreună și să realizeze probele de sunet. Membrii grupului și-au dorit ca Babasha să li se alăture pe scenă pentru că era artistul #1 trending pe YouTube România.

În ceea ce privește acuzațiile de fraudă la vot, nu există nicio fraudă dovedită în acest moment la alegerile din 9 iunie 2024 (arhivat aici), iar ambele părți ale spectrului politic au depus plângeri cu privire la anumite nereguli și au cerut renumărarea unora sau a tuturor voturilor. (link-uri de arhivă aici și aici)


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta